Writing the Business Plan

What goes in a business plan? The body can be divided into four distinct sections:

1) Description of the business
2) Marketing
3) Finances
4) Management

Addenda should include an executive summary, supporting documents, and financial projections. Although there is no single formula for developing a business plan, some elements are common to all business plans. They are summarized in the following outline:

Elements of a Business Plan

1. Cover sheet
2. Statement of purpose
3. Table of contents

I. The Business
A. Description of business
B. Marketing
C. Competition
D. Operating procedures
E. Personnel
F. Business insurance

II. Financial Data
A. Loan applications
B. Capital equipment and supply list
C. Balance sheet
D. Breakeven analysis
E. Pro-forma income projections (profit & loss statements)
Three-year summary
Detail by month, first year
Detail by quarters, second and third years
Assumptions upon which projections were based
F. Pro-forma cash flow


III. Supporting Documents
Tax returns of principals for last three years Personal financial statement (all banks have these forms)
For franchised businesses, a copy of franchise contract and all supporting documents provided by the franchisor
Copy of proposed lease or purchase agreement for building space
Copy of licenses and other legal documents
Copy of resumes of all principals
Copies of letters of intent from suppliers, etc.


Comments

  1. 1
    Mr Komentator // April 25th, 2008 pada 6:13 pm

    Hi, ini adalah komen pertama.

  2. 2
    aida // June 24th, 2008 pada 2:53 am

    assalamualaikum…

    saya nak tanya mengenai perbezaan antara misi dan visi dalam sesebuah sykt. boleh beri penerangan yang jelas.

  3. 3
    Lisa // September 16th, 2008 pada 4:15 am

    Salam,
    Rancangan perniagaan utk peternakan air tawar menarik perhatian saya. Tapi bagaimana saya hendak mengira penyata aliran tunai tersebut? Memerlukan formula bagi penggiraannya ataupun sekadar anggaran?

    Sila bantu saya. Terima kasih

  4. 4
    faizal // November 25th, 2008 pada 4:27 am

    saya ingin mengetahui tentang rancangan perniagaan untuk membuka sebuah kedai kelengkapan alat tulis. lain2 bisnes macam fotostat, binding

  5. 5
    mohd shafie bin mat shuaib // January 20th, 2009 pada 1:45 am

    saya nak tahu jadual sessi taklimat penerangan prosper

  6. 6
    noraini omar // February 5th, 2009 pada 10:49 am

    hai..
    macam mana saya nk dapat kn contoh kertas kerja andaman dan perkhawinan, saya betul-betul memerlukan,sesiapa yang ada tolong emil kat saya ye…hanifan_86@yahoo.com.my

  7. 7
    shida // March 3rd, 2009 pada 4:56 am

    hi..
    sy memerlukan rujukan untuk membuat RP perniagaan air berkarbonat..kalau ade,tolong email pada sy..
    thankz

  8. 8
    Noor // April 4th, 2009 pada 6:04 am

    Assalamualaikum…
    hai, saya berminat dendan perniagaan fotostat dan binding. tapi tidak tahu bagaimana dan dari mana harus saya mulakan….
    adakah bidanag seperti ini ada menyediakan kursus? jika ada, di mana boleh sya dapatkan kursus tersebut?

    t.q

    sakuramir@yahoo.com

  9. 9
    FREE Rahsia Jutawan CBC // April 26th, 2009 pada 5:37 pm

    salam…..
    rancanglah perniagaan anda dengan baik….insyallah akan berhasil….:D

  10. 10
    sham // July 14th, 2009 pada 11:12 am

    Assalammualaikum,
    saya memerlukan RP yg lengkap dalam bidang pembekal dan pengedar pakaiaan.

    you_sham@yahoo.com.my

  11. 11
    mohd zahari // October 20th, 2009 pada 2:05 pm

    hi..
    sy memerlukan rujukan untuk membuat RP perniagaan air berkarbonat..kalau ade,tolong email pada sy..
    thankz

  12. 12
    shazwina zainudin // October 23rd, 2009 pada 1:11 pm

    sy nk tau mam mana nk buat profeli syarikat???

  13. 13
    adik // December 16th, 2009 pada 12:03 pm

    salam
    sya tlah d beri tugasan oleh guru utk mbuat rancangan perniagaan.sya ingin membuka kedai fotostat. bgaimana saya ingin mdapatkan maklumat mgenainya? tlong email kpd sya. thx

  14. 14
    mohd najib bin taha // February 6th, 2010 pada 11:12 pm

    salam.saya nk tnya mcm mane nak buat operation plan?selain location, facilities and equipment,ape lg yg perlu dimasukkan?terima kasih…

  15. 15
    fazlinhafiz // March 15th, 2010 pada 3:37 pm

    sy memerlukan rancangan perniagaan kedai buku dan alat tulis fazlinhafiz@yahoo.com

  16. 16
    syuib bin shaari // March 24th, 2010 pada 7:04 am

    sy memerlukan rujukan untuk membuat RP perniagaan air berkarbonat..kalau ade,tolong email pada sy

  17. 17
    sglg08 // May 5th, 2010 pada 3:04 pm

    hi…

    sy memerlukan bantuan utk menyediakan sebuah rancangan perniagaan yg lengkap bg sebuah nursery kids, sebuah tuition centre & environmental / construction firm… email kan kpda sglg08_fejoey@yahoo.com

    terima kasih…

  18. 18
    Nurul // August 17th, 2010 pada 4:26 pm

    Macam mana nk buat pinjaman dlm perniagaan?

  19. 19
    USHA // August 24th, 2010 pada 2:23 pm

    HAI…SY NK WAT RP PASAL PERKHIDNATAN SALUAN BERSOLEKAN..KLU ADA TLG EMAIL SY….Priya_8315@YAHOO.COM

  20. 20
    yuniza // October 4th, 2010 pada 7:32 am

    salam, blh x emailkan RP berkaitan bisnes alatulis & butik pakaian baby.
    terima kasih

  21. 21
    atis // October 15th, 2010 pada 6:28 am

    salam,

    minta tlg emailkan rancangan perniagaan kedai buku dan photostat

    Terima kasih

  22. 22
    erni abu bakar // October 24th, 2010 pada 10:10 am

    perlukan krtas kerja andaman

  23. 23
    noor // October 29th, 2010 pada 6:42 am

    salam…sy memerlukan cntoh proposal utk andaman perkhawinan atau wedding planner…sy yg tahu dan ade tlg emailkan pada sy k..plzz..thanks!
    nooreone_86@yahoo.com

  24. 24
    Syafiq // December 24th, 2010 pada 11:02 am

    Salam…satu laman web yang bagus..tahniah..diharapkan admin teruskan membuat post yang baru tentang hal berkaitan…:)

  25. 25
    wani // March 2nd, 2011 pada 6:41 am

    Salam…saya memerlukan contoh rancangan perniagaan kedai buku dan alatulis. harap boleh bantu saya. Terima kasih…

  26. 26
    anifa // June 8th, 2011 pada 6:20 pm

    saya guru koperasi dan ingin membuka kedai buku dibawah seliaan koperasi sekolah saya. mohon jasa baik untuk mendapatkan kertas kerja membuka kedai buku.tk

  27. 27
    ali // June 28th, 2011 pada 12:30 am

    sy memerlukan rancangan perniagaan kedai buku dan alat tulis .

  28. 28
    ekin // August 8th, 2011 pada 6:04 am

    salam…
    saya nk try bukak kdai fotostat dan buku. tp xtahu nak mulakan bagaimana…mintak kerjasama and pendapat semua..ape yg ptt sy buat..

  29. 29
    ekin // August 8th, 2011 pada 6:05 am

    salam…
    saya nk try bukak kdai fotostat dan buku. tp xtahu nak mulakan bagaimana‚Ķmintak kerjasama and pendapat semua..ape yg ptt sy buat..tolong email kpd sy ok….ekinapplelips@gmail.com

  30. 30
    ros laila // September 8th, 2011 pada 8:30 am

    salam
    saya amat berminat untuk memulakan perniagaan menerusi internet.tapi saya tidak mempunyai idea tentang jenis bisnes yang bersesuaian dan dimanakah saya boleh mendapatkan barangan tersebut serta pinjaman perniagaan..sesiapa yang boleh bantu saya? please email to me.thank you

  31. 31
    ros laila // September 8th, 2011 pada 8:33 am

    salam
    sesiapa yang boleh membantu saya sila emailkan maklumat ke:- roslaila.a.b@gmail.com
    thank you

  32. 32
    jamirul kaissa // September 10th, 2011 pada 2:39 pm

    assalamualaikum….
    Saya diberi tugasan untuk membuat proposal perniagaan dan cadangan untuk membuat perniagaan kedai fotostat, jadi kalau ada contohnya boleh x email pada saya jamirulkaissa@gmail.com

  33. 33
    Azyhan Bt Adenan // September 27th, 2011 pada 8:41 am

    Assalammualaikum…
    Saya berminat untuk memulakan perniagaan dalam bidang Rawatan Kecantikan@ Spa Kecantikan,saya memohon dari pihak tuan/puan untuk memberi format Rancangan Perniagaan ataupun apa-apa yang berkaitan tentang bidang kecantikan…

    sekian…wassalam…

  34. 34
    nor zamilah // October 17th, 2011 pada 5:40 am

    salam, saya memerlukan rancangan perniagaan untuk kedai photostat dan alat tulis. Jika ada tolong email kat saya n_zamy@yahoo.com

  35. 35
    deeya // October 22nd, 2011 pada 8:08 am

    salam .. sy memerlukan rancangang perniagaan utk kedai aksesori dan pakaian ,,, mntk sgt2 sp yg dpt membantu … diperlukan dgn segera .. blh emai dark_deeya@yahoo.com ..tQ ..

  36. 36
    yanie // December 5th, 2011 pada 1:22 pm

    as,salam… hye.. sya yanie daripada sabah.. sya berminat dengan perniagaan buku dan alat tulis..tapi sya tk tau mcm mana untuk mula kan.. dan sya memerlukan perancangan serta beberapa pendapat tentang perniagaan tu.. apa yg harus sya lakukan dan dahulukan???? plz infrm d inbox sya… hazyanie@yahoo.com

  37. 37
    Azhari Dol Kadir // January 4th, 2012 pada 3:59 pm

    Rancangan perniagaan yang berjaya memerlukan fokus utama termasuk, pemasaran, produk, pengiklanan, strategik, dan pelbagai lagi.

    Untuk menjadikan perniagaan juga berjaya, rancangan perniagaan perlulah di praktikkan.

  38. 38
    amy // February 4th, 2012 pada 5:40 am

    saya memerlukan contoh kertas kerja untuk final projek saya iaitu wedding planner or andaman… i really need it..

  39. 39
    zara // November 1st, 2012 pada 3:07 am

    Salam

    Sy menyediakan khidmat PENULISAN KERTAS KERJA RANCANGAN PERNIAGAAN untuk permohonan pinjaman bersama PUNB, SME Bank, MARA dll institusi kewangan.

    Kami telah berjaya membantu ramai usahawan memperolehi pinjaman perniagaan dgn nilain ratusan ribu ringgit.

    kami juga menyediakan Rancangan Perniagaan untuk Geran Industri Kreatif permohonan bersama KPKK

    call/sms for further info
    01797979290 (zara)

    Pls refer link
    http://majalah.com/?classified:pinjaman-punb-sme-bank-dll-perkhidmatan-menyediakan-kertas-kerja-perniagaan-rancangan-pern:8F9DWB0T3R

    tq tuan tanah

  40. 40
    johanisrizaljohari // November 3rd, 2012 pada 11:58 am

    Saya berminat untuk membuka Kedai Buku.Alat Tulis dan Fatastat.Saya memerlukan contoh rancangan perniagaan tersebut.Sesiapa yang mempunyai contoh kertas projek perniagaa tersebut sila hubungi saya.

  41. 41
    kamal // December 20th, 2012 pada 7:06 am

    salam ingin mengetahui cara format buku lejar untuk peternakan.blh hantar contoh@ cara membuat buku lejar n item2 yang perlu dimasukkan dlm buku tersebut

Leave a Comment